اهمیت برنامه ریزی تحصیلی

امور درسی یکی از مهمترین فعالیتهاست که اهمیت زیادی در سایر جنبه‌های زندگی دارد. بر این اساس انجام این فعالیت مهم به نحو احسن بطوری که نتایج خوب و عالی در بر داشته باشد اهمیت زیادی پیدا می‌کند. هیچ کاری بدون برنامه ریزی فعالیتی کامل نخواهد بود. بویژه مسائل درسی و تحصیلی بیشتری دارند، مدت زمان در آنها مهم است و …

فواید برنامه ریزی تحصیلی

به روشن شدن اهداف کمک می‌کند. زمانی که فرد اقدام به تهیه یک برنامه تحصیلی برای خود می‌کند توجه بیشتری به اهداف برنامه مبذول می‌دارد. و این کمک می‌کند تا شناخت بیشتری از اهداف پیدا کند و آنها را دسته بندی می‌کند. اهداف طولانی مدت و کوتاه مدت را تشخیص دهد و هیچیک را فدای دیگری نکند.

از اتلاف وقت جلوگیری می‌کند. همچون سایر امور زندگی مسائل تحصیلی نیز از لحاظ تنظیم وقت و زمان دارای اهمیت هستند. برنامه ریزی به فرد کمک خواهد کرد، استفاده مفیدتری از مدت زمانی اختیار بکند و از اتلاف وقت خود جلوگیری نماید. مسأله وقت در برخی موارد تحصیلی همچون نزدیکی امتحانات و در حین برنامه ریزی برای کنکور اهمیت شایان توجهی دارد. از دست دادن وقت برابر خواهد بود با از دست دادن بسیاری از موفقیتها در آینده.

از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کند. استفاده از یک برنامه ریزی استاندارد و با اصول صحیح علمی به فرد کمک خواهد کرد انرژی و توان ذهنی خود را بیهوده به هدر ندهد. در این نوع برنامه ریزیهای استاندارد عمدتا روشهای مفیدی مورد استفاده قرار می‌گیرد که موجب خواهد شد، فرد بیشترین استفاده را از توان ذهنی خود بکند و از اتلاف آن جلوگیری کند. به یک مثال توجه کنید، در برنامه ریزی تحصیلی بر مبنای یافته‌های روانشناسی اصل در نظر گرفته می‌شود، با این محتوا که بعد از مدتی (حدود 45 دقیقه) بعد از شروع مطالعه و یادگیری منحنی یادگیری بسیار پائین می‌آید، بطوری که فرد یادگیری خوبی بعد از این زمان نخواهد داشت، مگر اینکه یک استراحت کوتاهی داشته باشد. با در نظر گرفتن اصولی از این قبیل ، فرد برنامه ریزی تحصیلی خود را طوری انجام می‌دهد تا هر 45 دقیقه یکبار استراحت کوتاهی داشته باشد تا دوباره با تجدید قوای ذهنی شروع به یادگیری نماید.

اصول صحیح برنامه ریزی تحصیلی

اهداف خود را روشن کنید. برای برنامه ریزی در کلیه امور باید اهداف دقیق و روشنی داشته باشید. این مسأله در برنامه ریزی تحصیلی حائز اهمیت فراوانتری است. برای خود روشن کنید اهداف بلند مدت شما کدامها هستند، اهداف کوتاه مدت کدامها هستند: مثلا:

  • هدف بلند مدت:  قبولی در کنکور کارشناسی ناپیوسته دانشگاه سراسری امسال
  • هدف کوتاه مدت:  مطالعه فلان دروس در این ماه یا در این هفته

اهداف خود را زمان بندی کنید.

زمان دقیقی برای هر یک از اهداف کوتاه مدت تعیین کنید. مثلا تعیین کنید که مطالعه چه دروسی را در چه مدت زمانی به اتمام خواهید بود.

 مطالعه دروس را به صورت موازی انجام دهید

برخی افراد از شیوه مطالعه تک درسی استفاده می‌کنند. مثلا یک هفته برای یک درس. این شیوه موجب خستگی ذهنی و کاهش بازده یادگیری در آنها می‌شود. توصیه می‌گردد به جای روش تک درسی از شیوه موازی استفاده کنند. به این ترتیب که دو یا سه درس را برای مدت زمان معین انتخاب کنند و مطالعه کنند. به این ترتیب خواهند توانست از خستگی ذهنی جلوگیری کنند. هر چقدر تنوع در زمان بندی مطالعه این دروس بیشتر باشد به همان اندازه از خستگی ذهنی بیشتر جلوگیری خواهد شد. به برنامه‌های زیر با تنوعهای متفاوت توجه کنید

 

مطالعه درس ذخیره و بازیابی اطلاعات ، ساختمان داده ها و ادبیات در یک هفته شامل 2 روز اول ذخیره و بازیابی اطلاعات ، 2 روز دوم ساختمان داده ها ، 2 روز سوم ادبیات ، مطالعه درس ذخیره و بازیابی اطلاعات ، ساختمان داده ها ، ادبیات در یک هفته شامل صبح ، ذخیره و بازیابی اطلاعات – ظهر ،  ساختمان داده ها – عصر ، ادبیات توجه کنید که برنامه ریزی دوم از لحاظ تنوع مناسبتر است، چون در یک روز 3 درس مورد مطالعه قرار می‌گیرد، در حالیکه در روش اول هر 2 روز یک درس و این احتمال بیشتری دارد که موجب خستگی ذهنی شود.

تناسب میان دروس را رعایت کنید

در برنامه ریزی برای مطالعه دروس خود تناسب ، مسأله مهمی است. به عبارتی تنوع در انتخاب دروس نیز مهم است، انتخاب درسهای ذخیره و بازیابی ، ساختمان داده ها ، ریاضی در یک مدت زمان مشترک کارآیی خوبی نخواهد داشت. شیوه مطالعه این دروس به یکدیگر نزدیک است و خستگی بیشتری به همراه خواهد داشت. همه آنها با انواع فرمولها سر و کار دارند و این تداخل مطالب را پیش خواهد آورد. بنابراین بهتر است از چنین ترکیبی استفاده کنید: ذخیره و بازیابی ، ادبیات ، ساختمان داده ها ، استفاده کنید.

استراحت را در برنامه ریزی خود فراموش نکنید

در مطالعه تمام وقت خود مثلا زمانیکه برای کنکور یا برای امتحانات برنامه ریزی می‌کنید علاوه بر استراحتی که هر 45 دقیقه یکبار و به مدت یک ربع برای خود در نظر می‌گیرند، هر چند ساعت یکبار مدت زمان طولانیتری برای استراحت مثلا نیم ساعت تا 45 دقیقه در نظر بگیرید و استراحت طولانیتری برای پایان هر مقطع زمانی (مثلا یک هفته ، یک ماه) و شروع مقطع در نظر داشته باشید.

به عنوان مثال دانشجو ای  که برای یک هفته خود مطالعه درس ذخیره و بازیابی و ادبیات را انتخاب کرده است، بطوری که هر روز صبح ذخیره و بازیابی و هر بعد از ظهر به مطالعه ادبیات می‌پردازد. در فاصله هر 45 دقیقه مطالعه ، یک ربع استراحت می‌کند و هر 3 چهل و پنج دقیقه یک استراحت 45 دقیقه‌ای برای خود دارد. در پایان هفته که بعد از ظهر جمعه را در نظر گرفته است بطور کامل به استراحت می پردازد تا هفته بعد را برای مطالعه ریاضی و اندیشه در نظر گرفته است با انرژی بیشتری شروع کند.

 تست زنی در منزل

1-  تست زنی در منزل  در دروس عمومی  نبايد بلافاصله پس از مطالعه درس باشد.   يعني پس از اينکه يک موضوع مطالعه شد و مسائل تشريحي حل شد حداقل يک روز بعد اقدام به حل تست نمائيد.

2-  در حل تست ابتدا مشخص کنيد چند تست مي خواهيد حل کنيد پس با يک نظم شروع به حل تست نمائيد نه به ترتيب و يا شماره تست( ابتدا تستهای تیپیک را حل کنید )

3- در منزل براي حل تست ابتدا تمام قدرت و وقت خود را صرف حل تست هاي دانشگاه سراسري و آزاد نمائيد و سپس به تست هاي تاليفي بپردازيد ( ملاک ما براي تست خوب استاندارد بودن آن است نه سختي يا پر نکته بودن آن )

4- در حل تست در منزل قبل از توجه به تعداد تست هاي حل شده به كيفيت آن توجه نماييد ( حل 10 تست با تفكر روي آنها بهتر از حل 200 تست با سرعت و در شرايط آزمون مي باشد )

5 –  نسبت بين مطالعه و تست زني ابتدای سال  به صورت 20% تست و 80% مطالعه مي باشد و با نزديك شدن به كنكور اين نسبت جابه جا مي شود

7- در حل تست، نگراني از بابت تعداد تست درست حل شده نداشته باشيد

8-  تا زماني که در يک درس مطالعه کافي نداريد سراغ تست زدن نرويد . ( مطالعه کتاب درسي –  جزوه – کتب کمک درسي و حل تمرينات تشريحي )

9- در هر نوبت حل تست ، تعداد تست ها دقيقاً برابر تعداد تست در آزمون باشد يعني اگر مثلاً تست شيمي حل مي کنيد با توجه به اينکه تعداد تست شيمي در آزمون براي رشته رياضي 30 عدد است تست ها رابه دسته هاي 30 تايي تقسيم کنيد و سپس هر قسمت را حل کرده وپس از چک کردن آن به سراغ قسمت بعد برويد ( در منزل )

10- مطالعه فشرده و عجولانه قدرت تمركز را كم نموده و مطمئنا مطالعه ناقص خواهد بود. مطالعه ناقص باعث ايجاد نگراني و استرس مي شود.

Check Also

روش های خلاصه برداری کنکوری

این تجربیات شخصی یکی از افراد موفق در کنکور کارشناسی ارشد یکی از بهترین دانشگاه …

۲۳ comments

  1. اول
    بچهای نرم افزار عیدتون مبارک
    خدایا در سال جدید این وزیر اموزش و پرورش را به راه راست هدایت کن

  2. عید همگی مبارک.
    به قول شاعر که میگه:من ماندم تنهای تنها!!! من ماندم تنها میون سیل درسها!!!!

  3. باز من یادم رفت ایدیمو بنویسم!
    لعنت به دکمه ای که بی موقع کلیک شود!

  4. سالی نو غمی کهنه
    رهبر گفت سال همت مضاعف.کار مضاعف
    یعنی اینکه مثل خر درس بخونیم برای دانشگاه غیر انتفاعی

  5. سلام
    نوروز 89 را بر شما عزیزان مبارک باد .
    امیدوارم سال خوبی (!!!؟؟) را پیش رو داشته باشید.
    سال بافرینگ مضاعف با شرط کارائی نیز بر تمام پشت کنکوری های و هم قطارهای معزز گرامی وفرخنده باد.
    به امید پیروزی حق بر باطل

  6. نوروزتان مبارک . عید رو به شما مدیران سایت و تمام کاربران سایت تبریک میگم. ان شا الله که سال 1389 همه اش خیر و موفقیت و سلامتی باشه

  7. سلام همگی خسته نباشین. عیدتون مبارک. هممون قبول میشیم. نشیم هم افسرده نشین، ما درست زدیم کلیدهای سازمان سنجش غلطه!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ خوشبین باشین…..

  8. سلام بچه ها
    عید همه مبارک امیدوترم واسه همه سال خوبی باشه

  9. سلام بچه ها
    سال نوتون مبارک ، انشاالله سال خوبی داشته باشین ، بهتره امیدوار باشیم که قبول می شیم ، زندگی تمام می شه چه خندون چه گریون !!! پس هر چه که پیش میاد را به فال نیک بگیریم…………

  10. سلام به همگي
    سال نو مبارك , اميدوارم واسه همه سال خوب وپر از موفقيتي باشه.

  11. سلام به تمام دوستان عزیزام سال خوبی داشته باشید.
    ***سال نو مبارک***

  12. الهام خانم خدا از دهنت بشنوه همه قبول بشیم
    من که وضعیتم 50 50 است

  13. بچه ها سلام
    سال نو مبارک
    امیدوارم در سال جدید دل هممون شاد بشه!

  14. سال نو رو تبریک می گم امیدوارم همه قبول شن اما آخر نفهمیدیم نرم افزار امسال تهران روزانه می گیره یا نه؟

  15. سلام به همه دوستان سال نو مبارک باشه امیدوارم سال خوبی در انتظارمون باشه.بچه ها یه سوال من شهریور فارق تحصیل میشم تو ثبت نام اینترنتی ماه اخذ مدرک فوق دیپلم رو ماه هفتم یعنی مهر زدم اشتباه میشه؟الان باید چیکار کنم؟

  16. سال نو مبارک .چه سفره هفت سینه قشنگی

  17. سلام

    سال نو همگی مبارک . امیدوارم که همه به آرزوهاشون برسن.

    رزا:
    به این آدرس برو به :
    http://www6.sanjesh.org/KarshNP/1388/881224_01.php

  18. مجیدذوالفقاری

    بدين‌وسيله به اطلاع كليه داوطلبان متقاضي ثبت‌نام و شركت در آزمون ورودي كارداني به كارشناسي ناپيوسته سال 1389 مي‌رساند، اطلاعات ثبت‌نامي داوطلبان آزمون فوق‌الذكر از تاريخ 15/1/89 لغايت 18/1/89 در سايت سازمان سنجش به نشاني http://www.sanjesh.org قرار خواهد گرفت و برهمين اساس داوطلبان لازم است با مراجعه به سايت سازمان سنجش آموزش كشور و وارد نمودن اطلاعات كارت اعتباري نسبت به مشاهده اطلاعات ثبت‌نامي اقدام و در صورت نياز به اصلاح اطلاعات براساس دستورالعمل مندرج در سايت اقدام نمايند.
    ضمناً متذكر مي‌گردد آندسته از داوطلبانيكه با ارسال درخواست كتبي خواستار اصلاح اطلاعات ثبت‌نامي خود شده‌اند، لازم است براي اصلاح اطلاعات ثبت‌نامي در زمان مقرر (15/1/89 لغايت 18/1/89) به سايت سازمان مراجعه و برابر دستورالعمل اجرايي نسبت به اصلاح اطلاعات خود اقدام نمايند و هيچگونه اقدامي در خصوص درخواست‌هاي كتبي داوطلبان بعمل نخواهد آمد.

  19. آقای یعقوب واقعا ممنون

  20. سلام پس جواب کارشناسی علمی و کاربردی کی میاد؟!!

  21. سلام
    یه چند وقتی که توی کامنت های سایت خبری نیست.چرا؟!!مثل اینکه همه رفته بودند مسافرت.
    یه سوال داشتم خواهش میکنم جوابمو زود بدیند:
    همانطور که میدانید ویرایش اطلاعات ثبت نامی کنکور کارشناسی شروع شده.آیا میشه استان بومی خود را دروغی یه جای دیگه زد؟(برای بیشتر شدن احتمال قبولی در دانشگاه فلان استان).آیا مشکلی پیش نمیاد؟

  22. با سلام
    با تشكر از مطالب زيباي شما از حضورتان خواهشمندم لطف كنيد برام دفترچه اختصاصي و عمومي سوالات آزمونهاي سراسري را از سال 1370 تا 1389 به صورت pdf به آدرس پست الكترونيك اينجانب بفرستيد.
    P_b_6116@yahoo.com

    صميمانه از لطف شما كمال تشكر را دارم

  23. با سلام
    امسال که نتایج کنکور کاردانی به کارشناسی کامپیوتر اومد من قبول نشده بودم امیدوارم تو تکمیل ظرفیت یه جا برام باشه.البته بگم رتبم همچین تریفی نداشت 😀

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *