برنامه ریزی و مطالعه برای کنکور در ماه رمضان

اگرچه ماه رمضان فرصت مغتنمی است که در آن زندگی انسان، صورتی برنامه‏ ریزی شده پیدا می‏کند و در قالب برنامه‏ای الهی، انسان می‏ آموزد و تمرین می‏کند که چگونه باید براساس برنامه‏ ریزی و نظم، زندگی کند؛ امّا غالباً به جای آموختن از این یک‏ماه و استفاده در یازده‌ماه دیگر، این یک‏ماه نیز مانند سایر ماه‏ها بدون برنامه و استفاده سپری می‌شود. سال 92 چندمین سالی است که ماه رمضان تماماً در تابستان واقع شده و از قضا این ایّام مقارن با زمانی است که اغلب داوطلبان در گام‏های نخستین در مسیر آماده‏ سازی خود برای کنکور هستند. بنابراین ضروری است با پاسخ به این پرسش که «در ماه رمضان چگونه درس بخوانیم؟»، دغدغه‏ هایی از داوطلبان کوشا را برطرف کنیم.

1 – اُفت طبیعی است.اگرچه می‏توان به گونه‏ای برنامه‏ ریزی کرد که میزان و کیفیّت ساعات مطالعاتی کاهش پیدا نکند؛ امّا واقعیّت این است که اغلب داوطلبان به دلیل مواجهه با برنامه‏ های غیر‌متغیّری، با کاهش ساعات مطالعاتی و بعضاً با کاهش کیفیت مطالعاتی روبه‌رو هستند. باید بدانید ضمن آن که این وضعیّت تقریباً همگانی و فراگیر است، قابل جبران و اصلاح نیز هست.

2 – توقّف ممنوع. بزرگ‏ترین اشتباه را کسانی مرتکب می‏شوند که با نگرانی از کاهش ساعات و یا کیفیت مطالعه، فعالیت درسی خود را متوقف می‏کنند. این گروه باید بدانند که قطع فعالیت، علاوه بر مختل کردن روند آماده‌سازی آن‏ها، شروع مجدد فعالیت درسی را با کندی روبه ‏رو می‏ سازد.

3 – قدر فرصت را بدان.ماه رمضان سال 92 در روزهایی قرار گرفته که تقریباً طولانی‏ ترین روزهای سال هستند و شب‏ها نیز تقریباً کوتاه‏ترین زمان‏ها را به خود اختصاص می‏دهند. برنامه ‏ریزی صحیح کمک می‏کند تا با اندکی جا‏به‏ جایی در زمان‏های آزاد، فرصت مطلوبی برای فعالیت درسی در اختیار قرار بگیرد.

4 – به انجام وظیفه فکر کن. شایع‏ترین عامل افت ساعت و کیفیت مطالعه در ماه رمضان، تلویزیون و پخش سریال‏های چندگانه‏ ی آن است. البته اگرچه ظاهراً تلویزیون را عامل افت قلمداد کردیم، ولی باید صراحتاً اعتراف کنیم که عامل این افت، بی‏ برنامگی و بی‏ توجهی داوطلب نسبت به شرایطی است که در آن قرار دارد. واقعیت آن است که تلویزیون یک ابزار است و متولیان این وسیله خود را موظف به پرکردن اوقات روزه‌دارانی می‏دانند که پس از افطار، کاری جز نشستن در مقابل جعبه‏ی جادو و چشم دوختن به آن ندارند. پس تهیه‌کنندگان و سازندگان برنامه‏ ها مشغول عمل کردن به وظیفه‏ ای هستند که برای خویش قائل به انجام آن هستند. حال باید از داوطلب آزمون سراسری پرسید: وظیفه‏ ی تو چیست؟ آیا تو هم باید مقابل تلویزیون بنشینی و به صفحه‏ ی آن چشم بدوزی یا وظیفه‏ ی دیگری را به‏ عهده داری که اگر آن را انجام ندهی، بدون شک کوتاهی کرده‏ ای؟ فکر می‏کنیم داوطلب جدی آزمون سراسری ترجیح می‏دهد تا وظیفه‏ ی اصلی‌اش را انجام دهد و تماشای سریال‏ها و مجموعه‏ های ماه رمضانی تلویزیون را به وقت مناسب‏تری موکول کند.

5 – ابر و باد و … چه می‏کنند؟ نوبت‏ های غذایی ماه رمضان و فاصله‏ ی نسبتاً طولانی سحر تا افطار گروهی از داوطلبان روزه‏ گیر را در ساعات بعدازظهر با مشکل افت قند خون و بعضاً بی‌حالی مواجه می‏سازد. گرمای تیر و مرداد ماه نیز گاه این شرایط را تشدید می‏کنند. در این شرایط برخی گمان می‏کنند که ابر و باد و مه و خورشید و فلک دست به دست هم داده‏ اند تا ما نتوانیم کار درسی و مطالعاتی خود را به انجام برسانیم و خوب طبیعی است که ادامه‏ ی این شرایط یعنی فاصله گرفتن از سایرین. پس چاره چیست؟ یا باید قید درس و کنکور را بزنیم و یا قید روزه و ماه رمضان را. به این گروه از داوطلبان باید گفت:اگر شرایط جدیدی پیش آمده است، درایت و هوشمندی حکم می‏کند که ما بهترین موقعیت‏ها را در شرایط جدید برای خویش بیابیم و براساس این موقعیت‏ها، وظایف‌مان را پیش ببریم. رفتار هوشمندانه اقتضا می‏کند که ساعات مطالعاتی خود را اندکی تغییر دهید و آن‏گاه ببینید که نه تنها ساعات مطالعاتی شما کاهش پیدا نخواهد کرد، بلکه در کنار ثبات میزان مطالعه می‏توان از کیفیت خوبی نیز بهره‏ مند شد. پیشنهاد ما این است که بعد از افطار و پس از استراحتی کوتاه، کار درسی را آغاز کنید و با استفاده از یک برنامه‏ ریزی منظم و حساب‏ شده، آن را تا نزدیکی‏های ساعت 11 روز بعد ادامه دهید و پس از آن بخوابید.

Check Also

روش های خلاصه برداری کنکوری

این تجربیات شخصی یکی از افراد موفق در کنکور کارشناسی ارشد یکی از بهترین دانشگاه …

۷ comments

  1. سلام
    ممنون از راهنمایی های خوبتون …

    من دارم یک شرایط کنکور واسه خودم ردیف میکنم یعنی تست های کنکور کارشناسی ناپیوسته رو شروع کردم به زدن البته با تایم گرفتن …
    از عملکردم راضی ام ولی بزرگترین ترسم از بی دقتی ام است که هنگام امتحانات حتی امتحانات ترمی، سر جلسه دقتم به زیر صفر میرسه ؟؟!!!
    + طوری میشم که حتی نصف سوال رو نمیبینم !!!!
    تو سوالات سی ++ نصف کد ها رو نمیبینم ؟؟!!!

    به نظرتون باید چکار کنم ؟؟؟
    ————–
    مدیر سایت : شما باید از استرستون کم کنید. شرکت توی آزمون های ازمایشی تا حدی کمک میکنه. تست زدن زیاد هم مفیده توی این قضیه

  2. سلام

    من خودم وقتی کنکور کاردانی داشتم ماه رمضان از بقیه ماه ها بهتر درس خوندمو لذت بخشتر بود دوستان نباید بگید روزه ام و نمیتونم این باورو داشته باشید که میتونید خدام کمکتون میکنه من هم روزه میگرفتم و هم تا افطار درس میخوندم و مطمئن بودم خدا کمکم میکنه و کمکم هم کرد دانشگا سراسری روزانه قبول شدم امسالم کارشناسی دارم. موفق باشین

  3. ﺳﻼﻡ، ﻣﻤﻨﻮﻥ ﻣﻴﺸﻢ ﺍﮔﻪ ﺟﻮﺍﺑﻤﻮ ﺑﺪﻳﺪ ﭼﻮﻥ ﻣﻦ ﺑﺎ ﻋﻀﻮﻳﺖ ﻣﺸﮑﻞ ﺩﺍﺭﻡ ﻓﻘﻂ ﺍﻳﻨﺠﺎ ﻣﻴﺘﻮﻧﻢ ﺳﻮﺍﻝ ﺑﭙﺮﺳﻢ. ﺍﻭﻥ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺳﻮﺍﻼﯼ ﮐﻨﮑﻮﺭﺍﯼ ﺳﺎﻟﻬﺎﯼ ﻗﺒﻞ ﮐﻪ ﺯﺣﻤﺖ ﮐﺸﻴﺪﻳﺪ ﮔﺬﺍﺷﺘﻴﺪ ﺟﻮﺍﺑﺎﺷﻮﻧﻮ ﺍﺯ ﮐﺠﺎ ﺑﻴﺎﺭﻡ؟

  4. بسیار عالی بود ممنوم
    یا الله

  5. ممنون از سایت خوبتون من داشتم به روش قدیمی دوره میکردم با روش جمع بندی سه روز يک‌بار آشنا نبودم از تیر ماه با روش جدید تست میزنم خیلی هم راضی هستم
    به دیگران توسعه میکنم این روش حتما امتحان کنن
    😀

  6. ﻣﻤﻨﻮﻥ ﮐﻪ ﺟﻮﺍﺏ ﻧﺪﺍﺩﻳﺪ. ﻭﺍﻗﻌﺎ ﺧﺴﺘﻪ ﻧﺒﺎﺷﻴﺪ 🙁

  7. روزه تون رو بگیرین و بخوابین درس رو ول کنین من پارسال یه هفته مونده به کنکور خوندم از دانشگاه محقق اردبیل روزانه اش قبول شدم طول ترم چیزی نمی خوندم و یه بار مشروط و یه بار هم مردوود شده بودم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *